Redaktionschef Gustav Sigala Haggren skriver en krönika om Minibladets tioåriga historia.
För tio år sedan satt Maria McShane med sin fyraåriga dotter Alma och åt frukost. Dagens tidning låg på bordet.
Alma frågade sin mamma vad det stod i tidningen. Maria visste inte vad hon skulle svara.
Rubrikerna var för hemska.
Där och då föddes idén till Minibladet. Det behövdes nyhetsartiklar som var anpassade för alla barn.
Sedan 2014 har barn i hela Sverige fått tillgång till roliga, spännande, överraskande och svåra nyheter. Artiklarna skrivs i olika versioner, så att alla barn kan läsa, lyssna och förstå.
Men inte nog med det. Genom Minibladet får barnen också själva skriva nyheter, fota, filma och komma till tals. De blir minireportrar genom Minibladets Reporterskola. Där får de delta i roliga aktiviteter som leds av erfarna journalister.
Barnens artiklar publiceras i stora dagstidningar som denna. Nyheter som barnen har skrivit är lika viktiga som världsnyheterna.
Att se sin egen text publicerad är en speciell känsla. Minireportern Haima uttrycker det så här:
“Jag kan nästan inte beskriva hur det kändes när jag såg min artikel i Minibladet – med mitt namn under. Jättestolt och glad.”
Minibladets vision är att nå ut till så många barn som möjligt, stärka läslusten och förmågan att uttrycka sig.
I våras arrangerade vi den stora fototävlingen Min bild av Malmö. Barn skickade in 400 fotografier från sin unika vardag i staden.
I samband med Eurovision genomförde vi också Kulturreportrarna. Barn i Sverige och i flera europeiska länder fick testa på att vara kulturreportrar. De skrev artiklar om artisterna i sina respektive länder och fick dessutom intervjua både artister och låtskrivare.
Nu ser vi på Minibladet framåt och planerar för flera spännande satsningar där just du kan vara med. Håll utkik här och på vår hemsida.
Kom ihåg att Minibladets dörr alltid är öppen. Har du skrivit en insändare, gjort en intervju eller skrivit en dikt eller novell? Skicka in din text till oss så ser vi till att den blir läst.
Din röst är unik. Låt den höras!
Gustav Sigala Haggren