Nu har Sverige röstat i EU-valet

Foto: Fialotta Bratt/Valmyndigheten

Fakta: Platser i parlamentet

 

Partierna som får flest röster i EU-valet får ha politiker i EU-parlamentet. Hur många politiker varje parti får ha i parlamentet beror på hur många röster de har fått. Varje plats som en politiker kan få kallas för ett mandat. Sverige har 21 mandat i parlamentet. Därför kan 21 svenska politiker vara med i parlamentet.

 

Eftersom det bara har gått ett par dagar sedan EU-valet är resultatet inte helt klart än, men så här ser Sveriges mandat ut att bli i EU-parlamentet:

Socialdemokraterna (S): 5 mandat

Moderaterna (M): 4 mandat

Miljöpartiet (MP): 3 mandat

Sverigedemokraterna (SD): 3 mandat

Vänsterpartiet (V): 2 mandat

Centerpartiet (C): 2 mandat

Kristdemokraterna (KD): 1 mandat

Liberalerna (L): 1 mandat

Fakta: SVT

På söndagen var det EU-val i Sverige. I flera EU-länder har det gått väldigt bra för partier som ligger långt till höger. Men så blev det inte i Sverige. 

Den 6–9 juni har det varit val i länderna i Europeiska unionen (EU). I EU-valet röstade människor på vilka politiker och partier de vill ha i EU-parlamentet.

EU-parlamentet är lite som Sveriges riksdag. Politikerna som sitter i EU-parlamentet bestämmer olika lagar som gäller i EU. Ju fler röster ett parti får desto fler av deras politiker får vara med och bestämma i EU-parlamentet. 

På söndagen var det i EU-val i Sverige. Människorna som röstade kunde välja på många olika politiker och partier. Det gick bland annat att rösta på partierna i riksdagen. 

Politiska partier brukar ofta delas in i olika grupper beroende på vad de har för åsikter. Grupperna kallas för vänster och höger. Det finns också partier som ligger mittemellan.

I flera EU-länder har det gått väldigt bra för partier som ligger långt till höger. Så har det till exempel blivit i Frankrike, Tyskland och Österrike.

Men så blev det inte i det svenska EU-valet. I Sverige fick Socialdemokraterna (S) flest röster. Det är ett parti som ligger till vänster.

Det gick också väldigt bra för Miljöpartiet (MP) som ligger i mitten och Vänsterpartiet (V) som ligger långt till vänster. Det gick också ganska bra för högerpartiet Moderaterna (M) .

Sverigedemokraterna (SD) är ett parti som har åsikter som ligger långt till höger. Men det gick inte alls lika bra för dem i valet som det gjorde för liknande partier i andra EU-länder.

– Det är klart det här valet behöver analyseras. Vi behöver fundera på varför vi inte växer utan bara behåller tre mandat, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson enligt Expressen. 

I söndags var det EU-val i Sverige
och i många andra länder i EU.
Då röstade människorna i Sverige
på vilka politiker de ville skulle åka till EU.

 

I EU bestämmer politikerna
vilka lagar och regler som ska gälla
för hela EU.

 

Politikerna man kunde rösta på i Sverige
kom från de partier som sitter i riksdagen.
Men det fanns också några politiker från partier
som inte sitter med i Sveriges riksdag.

 

I det svenska EU-valet gick det bra
för partier som Vänsterpartiet,
Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

 

Det gick inte så bra för Sverigedemokraterna.
Partier som liknar Sverigedemokraterna i andra länder
fick ganska många röster från sina länder.
Men Sverigedemokraterna fick inte så många röster
som de hade velat.