Irans president har dött i helikopter-krasch 

Bild: Unsplash

På söndagen kraschade en helikopter som Irans president åkte i. Både Irans president och utrikesminister dog i kraschen. 

Iran är ett land i Mellanöstern. Landet har både ett parlament och en president som människorna i Iran väljer. Men trots det är landet inte demokratiskt. 

I Iran har en grupp muslimska ledare den största makten. De muslimska ledarna styr Iran enligt muslimska lagar. Den högsta muslimska ledaren över Iran är ayatolla Ali Khamenei.

Sedan 2021 har Ebrahim Raisi varit Irans president. Men på söndagen försvann helikoptern som Ebrahim Raisi, landets utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian och några andra människor åkte i. 

Helikoptern försvann nära gränsen till Irans grannland Azerbajdzjan. Efter många timmars letande hittades helikoptern. Den hade kraschat och presidenten, utrikesministern och de andra ombord hade dött.

Varför helikoptern kraschade är ännu inte känt. Men det ska ha varit dåligt väder där helikoptern flög. Det kan vara en orsak.

Efter president Ebrahim Raisis död har vicepresident Mohammad Mokhber tagit över presidentens jobb tills vidare. 

Men nu undrar många vem som ska ta över efter ayatolla Ali Khamenei som Irans högsta ledare. Ayatolla Ali Khamenei är nämligen 85 år gammal. Innan var det många som trodde att president Ebrahim Raisi skulle ta över ayatolla Ali Khameneis jobb i framtiden.

Iran är ett land i Mellanöstern.
Landet har en president.
Sen 2021 har Ebrahim Raisi varit Irans president.
Men i söndags dog han
när en helikopter han åkte i kraschade.

 

I helikoptern åkte också Irans utrikesminister.
Han heter Hossein Amir-Abdollahian.
Även Hossein Amir-Abdollahian dog i kraschen.

 

Varför helikoptern kraschade
är det fortfarande ingen som vet.
Men det kanske berodde på
att det var dåligt väder där helikoptern flög.

 

Nu har vicepresidenten i Iran
tagit över presidentens jobb.
Han heter Mohammad Mokhber.