Putin vinner det ryska valet

Bild från det ryska valet år 2018. Även då vann Putin och även då fick valet kritik. Foto: Shutterstock

I helgen var det presidentval i Ryssland. Valet slutade med att Vladimir Putin vann igen. Men valet får kritik för att vara riggat. 

Vladimir Putin har varit Rysslands president länge. I helgen var det val i Ryssland. Under valet skulle det ryska folket välja en ny president. 

Men valet har fått mycket kritik. Ryssland är inte ett särskilt demokratiskt land. Experter och politiker i andra länder har sagt att presidentvalet är riggat. 

I ett riggat val vinner en särskild person eller parti valet, oavsett vem folket vill rösta på. I det här fallet är Putin den personen. 

Under valet var det därför protester. En del ryska människor valde att protestera genom att rösta klockan 12 på söndagen. 

Den tiden var det en lång kö av ryska medborgare utanför den ryska ambassaden i Stockholm. På ambassader kan människor som bor utomlands rösta i sitt hemlands val.

Aftonbladet intervjuade en av människorna som hade åkt till ambassaden för att rösta och protestera mot valet. Hon heter Valeria och bor i Gävle. 

– Jag funderar fortfarande på om jag ska rösta på någon ”random” eller om jag ska förstöra valsedeln. Jag tror inte att det kommer att påverka någonting men det är fint att ha en större siffra på förstörda sedlar så att de ser att vi är många, sa hon.

Bland människorna i kön var det också flera som protesterade mot Rysslands krig i Ukraina. Till exempel hade någon gjort blågula hjärtan. Ukrainas flagga är nämligen blå och gul, precis som Sveriges. 

På söndagskvällen blev det klart att Putin vinner det ryska valet. Vinsten betyder att Putin kan fortsätta att vara Rysslands president i sex år till. 

I helgen var det val i Ryssland.
Då röstade människor i Ryssland
på vem de vill ska bli president.

 

Men Ryssland är inte ett demokratiskt land.
Även om de har val där
så säger många experter att valet är riggat.
Det betyder att de som har makt
redan bestämt vem som kommer att vinna valet.

 

Därför var det ganska väntat
att Putin skulle vinna valet.
Det gjorde han också.
Men det går alltså inte att veta
hur många som röstade på Putin.

 

Nu kommer Putin att fortsätta
vara president i Ryssland i minst sex år till.